Ring oss

38 26 33 16

Åpningstider

Man,Tor,Fre: 8:30 - 16:00 | Tir, Ons: 8:30 - 19:00

Timebestilling

Online timebestilling for dine tenner!

Anvendt spenning

Anvendt spenning for personer som besvimer ved synet av blod eller nåler

Hvis du har tendens til å besvime når du får ei sprøyte eller tar blodprøve så kan du ha nytte av å lære en enkel teknikk som vil hjelpe deg til å hindre besvimelse.

Hvorfor besvimer man i situasjoner med blod/sprøyter?

Besvimelsen forårsakes av et plutselig fall i blodtrykk. Når vi er engstelige, går vanligvis hjertefrekvens og blodtrykk opp. Men noen mennesker med angst for blod eller sprøyter opplever innledningsvis økt blodtrykk, men så et plutselig fall i blodtrykk. Dette kan resultere i besvimelse og kalles da vasovagal synkope. Kun en liten andel av befolkningen opplever denne responsen. I de fleste tilfeller er besvimelse helt ufarlig. Det plutselige fallet i blodtrykk er ikke farlig eller livstruende, men kan likevel oppleves veldig ubehagelig.

De gode nyhetene er at hvis du er en av de som opplever dette problemet så finnes det en måte å forebygge på som hindrer deg i å besvime.

Teknikken «Anvendt Spenning» eller «Applied Tension» ble utviklet av Lars-Göran Öst (se ref). Den baserer seg på å stramme muskler i kroppen for å øke blodtrykket. Hvis blodtrykket øker, er risikoen for å besvime mindre.

Hvordan gjør du det:

Stram musklene i armene, beina og magen i 10-15 sekunder. Du bør holde spenningen inntil du begynner å kjenne en varm følelse i ansiktet. Så, slapper du av i kroppen i 20-30 sekunder. Gjenta 5 ganger.

Tips: Når du slapper av i musklene etter å ha strammet dem, så er ikke målet å bli helt avslappet, da blodtrykket da vil gå ned igjen. Målet er å la kroppen returnere til normal tilstand (hverken for anspent eller for avslappet).

Øvelse: For god effekt så må teknikken øves inn ved bruk flere ganger om dagen i minst en uke før du utsetter deg for situasjoner med sprøyter/blod.

Obs: Hvis du får hodepine mens du bruker teknikken, så kan du prøve å redusere spenningsnivået eller antallet runder med spenning.

Referanser:

Lars-Göran Öst, Ulf Sterner, Jan Fellenius «Applied tension, applied relaxation, and the combination in the treatment of blood phobia» Behaviour Research and Therapy, Volume 27, Issue 2, 1989,

Magne Raadal, Margrethe Vika, Erik Skaret og Lars-Göran Öst «Sprøyteskrekk -typer, forekomst og behandling» Nor Tannlegeforen Tid. 2010; 120: 370—6